BIBLIA
2 Timotei 3:16; Ioan 5:39
"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună."
Biblia, Sfânta Scriptură, sau Cuvântul lui Dumnezeu, stă la baza tuturor învăţăturilor creştine.
Cuvântul Biblie, vine din grecescul „Biblion”, diminutiv al cuvântului „Biblos”, care înseamnă Carte, care deasemenea aminteşte (la origine de oraşul fenician Byblos, port la Marea Mediterana, cunoscut în antichitate pentru comerţul cu papirus.
Papirusul era principalul material utilizat în vechime ca suport pentru scris, şi creştea din abundenţă în Delta Nilului, de unde era recoltat şi apoi prelucrat.
Biblia este Cartea Lui Dumnezeu.
Este numită pe drept cuvânt, Scrisoarea de dragoste scrisă de Dumnezeu, omului pentru a-L face cunoscut pe Fiul Său, pe Domnul Isus Cristos.
Ce ne face să credem că este de obârşie divină?
În primul rând, cea mai autorizată mărturie, adică mărturia făcută de Fiul lui Dumnezeu în Luca 24:44-46 „Apoi le-a zis:”Iată ce vă spuneam când încă eram cu voi, că trebuie să se împlinească tot ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în Prooroci şi în Psalmi.”
Atunci le-a deschis mintea, ca să înţeleagă Scriprurile.
Şi le-a zis: „Aşa este scris, şi aşa trebuia să pătimească Cristos, şi să învieze a treia zi dintre cei morţi”.
Biblia declară despre sine că este o Carte Sfântă, în foarte multe pasaje cuprinse în Ea: Deuteronom 6:6-9; 17:18; Iosua 1:8; Psalm 1:2; Proverbe 3:5-6; Daniel 10:21; Matei 5:17-19; Apoc. 1:2, 22: 18, sunt numai câteva.
După ce Dumnezeu a vorbit în Vechiul Testament prin prooroci, odată cu naşterea în lumea noastră a Mântuitorului, a vorbit oamenilor, prin Fiul Său, Cuvât care stă la baza Noului Testament.
Autorul Bibliei este Duhul Sfânt, care a inspirat pe toţi scriitorii celor 66 de cărţi cuprinse în ea, aşa cum declară şi apostolul Petru în a doua epistolă 1:21: „Căci nici o proorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Duhul Sfânt”.
Deasemenea Faptele Apostolilor 1:16: „Fraţilor, trebuia să se împlinească criptura spusă de Duhul Sfânt mai înainte...”.
Biblia este veşnică. „Cerul şi pământul, vor trece, dar Cuvintele Mele nu vor trece”. Spunea Domnul Isus în Matei 24:35.
La alcătuirea Scripturii au contribuit peste patruzeci de scriitori în decurs de 1600 de ani (1500 î.Hr.-100 d. Hr.), având ocupaţii şi nivel de pregătire diferit: împăraţi, filosofi, medici, ţărani, pescari, vameşi, oameni de stat, poeţi, etc.
Cu toate că aceşti scriitori ai Bibliei, au trăit în vremuri diferite, pe continente diferite (Africa, Asia şi Europa), şi au scris în limbi diferite, nici o carte conţinută în ea nu se contrazice, şi nu se combate, dimpotrivă se completează în mod armonios una pe alta formând un tot unitar, adică aşa cum pe drept I se spune: CARTEA CĂRŢILOR.
Foarte important de reţinut este faptul că Biblia nu este Filosofia lui Dumnezeu, aşa cum încearcă unii să o numească, ci este Cuvântul care dă viaţă. Ioan 5:24; 6:68.
STRUCTURA BIBLIEI
Biblia( biblioteca aceasta de 66 de cărţi) cuprinde două părţi mari:
a) Vechiul Testament- conţine 39 de cărţi, care reprezintă: Legea, sau Pentateuhul lui Moise, sunt primele cinci cărţi. De la Genesa la Deuteronom.
Următoarele douăsprezece sunt cărţi istorice de la Iosua la Estera.
Urmează cinci cărţi poetice, de la Iov la Cântarea Cântărilor.
Şi şaptesprezece cărţi profetice, care cuprind profeţii mari şi muâici.
b) Noul Testament, conţine 27 de cărţi dintre care:
Cinci biografice –istorice- Evangeliile şi Faptele Apostolilor.
Şi douăzecişiuna de cărţi didactice care cuprind:
14 Epistole pauline, de la Romani la Evrei.
7 Epistole generale, de la Iacov la Iuda.
1 carte profetică Apocalipsa.
Fiecare dintre aceste Cărţi cuprinse în Sfânta Scriptură, fără excepţie trebuie cercetate cu mare atenţie pentru că au în conţinut o încărcătură spirituală deosebit de valoroasă pentru ceşterea sufletească a fiecărui credincios, născut din nou.
Scopul pentru care Dumnezeu ne-a dăruit Biblia:
1. De a-Şi proclama existenţa: Genesa 1:1 „La început Dumnezeu...”
Să-Şi descopere creaţia, El fiind Creatorul universului întreg. A lumii văzute şi a celei nevăzute.
Să-Şi descopere Esenţa: El este infinit, etern, neschimbat în fiinţa Lui, Atotputernic, Atotînţelept, Omniprezent, Sfânt, Drept, Adevărat.
De a se face cunoscut omului, prin cunoaşterea supranaturală, dar şi prin raţiune, prin revelaţie divină, prin credinţă şi experienţă personală cu El.
Să ne cunoaştem pe noi înşine: originea noastră, scopul pentru care l-a creat Dumnezeu pe om, stare de păcat al omului: 1 Timotei1:15; Iov 42:6; Ps. 51:3-5.
De a ne arăta necesitatea şi singura posibilitate de reabilitare în faţa lui Dumnezeu, ieşirea de sub robia păcatului, după ce prin Adam a căzut în păcat, şi din rangul de „coroană a creaţiunii lui Dumnezeu”, poruncind, deasemenea Pocăinţa Matei 3:2. „...pocăiţi-vă căci împărăţia lui Dumnezeu este aproape”.
Să caracterizăm păcatul şi să cunoaştem consecinţele lui. Romani 6:23 : „Fiindcă plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Cristos, Domnul nostru”.
Să-L cunoaştem pe Domnul Isus Cristos ca Fiu al lui Dumnezeu, coborât din cer, oferindu-Se pe Sine ca Miel de jertfă pentru mântuirea oricăruia care crede . Ioan 1:1-5, 3:16.
Ne învaţă ce trebuie să facem pentru a-L primi pe Isus Cristos ca Domn şi Mântuitor în inimile şi vieţile noastre.
Să-L cunoaştem pe Dumnezeu în toată splendoarea Sa şi modul cum ne putem apropia de El.
Să slujească de mărturie întregii lumi, a celor din ceruri, a celor de pe pământ, şi a celor de sub pământ în ziua judecăţii. Filipeni 2:10.
Ne arată raportul dintre om şi Dumnezeu.
Omul mântuit şi Dumnezeu şi omul nemântuit şi Dumnezeu.
Dumnezeu ne porunceşte să citim Scripturile, să le cercetăm cu atenţie, să le trăim (să le punem ăn practică), şi să le mărturisim şi altora. Ioan5:39.
Biblia, Cartea aceasta a cărţilor este singura normă de credinţă (aşa cum în toate domeniile există Norme de protecţie), tot aşa este şi Biblia. Normă de protecţie a credinţei, ce trebuie respectată.
Apocalipsa 22:18-19 ne porunceşte să nu scoatem şi să nu adăugăm nimic la ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu scris în criptură: nici tradiţii, nici obiceiuri şi nimic altceva de felul acesta.
Dumnezeu prin Cuvântul Său ne îndeamnă să nu ne ruşinăm de Evanghelie, de Sfânta Scriptură, care este Vestea Bună a lui Dumnezeu de mântuire a oricui crede. Matei 8:25. Aşa mărturiseşte şi apostolul Pavel ân Romani 1:16: „ Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede:...”.
Ce credem şi mărturisim noi despre Biblie?
Că este Cuvântul lui Dumnezeu, o carte supranaturală, descoperind pe Unicul Dumnezeu, Suveran în univers şi gloria Sa manifestată prin Fiul Său, Domnul Isus Cristos.
Este mesajul lui Dumnezeu adresat oamenilor de pretutindeni, neţinând seama de rasă, culoare sau de limba vorbită.
Este adevărul care ne face liberi Ioan 17:17.
Este puterea lui Dumnezeu care îl mântuieşte pe om prin credinţă Romani 1:34; Ioan 3:5-7.
Este îndreptarul învăţăturilor sănătoase, prin care omul este chemat să se pocăiască 2 Timotei 3:15-16.
Este cea mai importantă şi singura autoritate în materie de credinţa 2 Timotei 3:16.
Este cartea potrivită pentru toate vârstele şi pentru toate gradele de cultură.
Este Cartea care vorbeşte atât inimii cât şi sufletului..
Concluzii.
Pornind de la versetul 17 a cap. 10 din epistola lui Pavel către Romani unde se spune: „Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Cristos”, observăm că scopul lui Dumnezeu în Biblie şi prin Cuvânt, este unul practic. Dumnezeu a destinat-o ca să fie principalul Său instrument pentru a aduce oamenii la mântuire.
Întreaga Biblie este O Evanghelie (O veste bună), a mântuirii iar Evanghelia este „puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” Romani 1:16.
Putem spune că întreaga Biblie este concentrată spre persoana Domnului Isus Cristos, asfel încât cititorii ei să-L vadă, să-L cunoască, să creadă în El, că este Fiul lui Dumnezeu, venit în lumea noastră, făcându-Se pe Sine Mielul de jertfă al lui Dumnezeu, pentru mântuirea celor ce cred Ioan 20:31.
De aceea este foarte important să citim Scripturile pentru că „Ele pot să ne dea înţelepciunea care duce la mântuire prin credinţa în Isus Cristos.” 2 Timotei 3:16-16.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu